Замовити

Новини

Наша бізнес-модель заснована на двох складових: продукт та репутація

Керівник групи – Валерій Жовтобрюх – сьогоднішній співрозмовник видання «Обладнання та інструмент для професіоналів» (Металообробка №6/2020)

Група компаній «Інженерно-Технічний Центр «Варіус» — один із найбільших в Україні постачальників металообробного обладнання, інструменту та оснащення — широко відома комплексним підходом до вирішення завдань, які стоять перед клієнтами. На її рахунку — сотні верстатів із ЧПУ, які працюють на машинобудівних підприємствах у рамках сотень складних проектів.

— Останнім часом Ви активно популяризуєте слоган «Краща виставка верстатів з ЧПУ — це виробничі майданчики, що діють», маючи на увазі, звичайно ж, верстати, поставлені вашою компанією…

Все правильно. Ми знаходимося поруч із клієнтом на всіх етапах роботи над проектом: від отримання технічного завдання та креслення деталі до впровадження її у виробництво шляхом постачання обладнання, інструменту та оснащення, розробки техпроцесу та програмного забезпечення. Завдяки цьому наш замовник отримує надійну та економічно вигідну підтримку, а також допомогу у вирішенні безлічі завдань, що стоять перед ним, і в результаті – виробництво деталі у потрібній якості з найкращою собівартістю. Що і є нашою «візитною карткою» та демонстрацією наших можливостей.

Справді, якість і надійність верстатів DOOSAN, що поставляються нами, продуктивність і стійкість інструменту ISCAR і TaeguTec, ефективність впроваджених нами технологій найкращим чином демонструють виробничі майданчики наших клієнтів, розташовані в різних містах України.

ДП «Машинобудівне конструкторське бюро Івченко-Прогрес». У рамках комплексного проекту наші фахівці розробили техпроцеси, поставили інструмент, оснастку та токарний центр DOOSAN PUMA 4100, що дозволило підприємству підвищити продуктивність обробки деталей складної форми та розширити номенклатуру виробів, що виготовляються, призначених для авіаційних двигунів.

За 10 років співпраці наша компанія поставила у ПАТ «ФЕД» цілу гаму верстатів DOOSAN. У кооперації з фахівцями підприємства було впроваджено інноваційні технології та високотехнологічний інструмент, що дозволяє витримувати найвищі вимоги виробничників до точності та чистоти поверхні оброблюваних деталей, призначених для різних авіаційних агрегатів.

На харківському заводі «Корум Світло шахтаря» було встановлено горизонтально-розточувальний 5-осьовий верстат DOOSAN DBC160, який призначений для обробки деталей вагою до 2 тонн та завдовжки до 4 метрів. Тепер тут виготовляють великогабаритні деталі, які раніше купували сторонні організації. А завдяки впровадженню нашими фахівцями інструменту TaeguTec на окремих технологічних операціях, продуктивність зросла втричі.

Для ПК «ПОЖМАШИНА» також у рамках комплексного проекту було розроблено технологію, поставлено інструмент і двопаллетний горизонтально-фрезерний ОЦ DOOSAN NHP 6300. Крім того, токарний ОЦ DOOSAN LYNX 2100MB, завдяки чому значно скоротився час випуску деталей типу «тіла обертання». Наприклад, корпус насоса, який раніше виготовлявся за 45 хвилин, тепер обробляється лише 15.

У Чернігові на заводі «ПЕТ Технолоджіс» наші інженери допомогли місцевим фахівцям освоїти технологію обробки алюмінієвих прес-форм інструментом TaeguTec, швидко ввести в дію 5-координатний фрезерний обробний центр DOOSAN VC 630/5AX та освоїти на ньому виробництво типових деталей.

Там же у Чернігові для ТОВ «Інспецпром» ДК «МАГР» відповідно до ТЗ наші технологи розробили стратегію розвитку виробництва виробів, що випускаються. Поставили обладнання, інструмент, оснащення, ПЗ «під ключ». Допомогли цьому інноваційному підприємству, що швидко розвивається, вийти на задану окупність, підібрати і навчити операторів верстатів.

На унікальному Шосткінському казенному заводі «Імпульс», де за короткий термін було збудовано сучасний механообробний цех, нашими фахівцями було реалізовано комплексний проект, в рамках якого було поставлено обладнання, інструмент, оснащення, підготовлено керуючі програми, розроблено техпроцеси. Крім того, було проведено багатоетапне навчання співробітників як на майданчику підприємства, так і у м.Дніпро, у нашому навчальному центрі. Результатом виконаної роботи стало впровадження у виробництво нових виробів та комплектуючих до них.

Ось уже десять років ми співпрацюємо з провідним у Східній Європі виробником гідравлічних вузлів та механізмів для мобільної техніки – «Гідросила ГРУП». За ці роки на підприємства групи було поставлено 68 верстатів, розроблено та впроваджено безліч виробничих процесів. Весь цей час наші фахівці здійснюють інжинірингову підтримку діяльності підприємства, спільно з його командою вирішують багато виробничих завдань. Цей досвід взаємно збагачує обидва наші колективи та дає новий імпульс до розвитку.

Це, звісно, ​​далеко не всі компанії, з якими ми співпрацюємо.

— Як вам вдається зацікавлювати у своїх послугах і обладнанні підприємства України, яке постачається? Адже ринок країни досить насичений пропозиціями, і конкуренція у цьому секторі є досить високою? У чому секрет успіху?

— Усі наші проекти на підприємствах — це по суті зобов’язання підняти їхні виробничі процеси на новий рівень ефективності. І те, що наші послуги сьогодні потрібні, говорить про те, що нам це вдається. Насамперед тому, що штат компанії укомплектований висококласними фахівцями, і кожен співробітник дотримується головного корпоративного принципу — висока особиста відповідальність за результат роботи. А це величезний пласт роботи — наприклад, виконання повного комплексу робіт при тестуванні інструменту, підготовці техпроцесів відповідно до індивідуальних особливостей виробництва — того, що реально приносить користь замовнику і дозволяє вибрати оптимальні для нього інструмент, техпроцеси та обладнання.

Наша модель бізнесу передбачає досягнення мети завдяки знанням, досвіду та чималим зусиллям. На відміну від несумлінних постачальників, які прагнуть просто домовитися із замовником. Але для нас важливими є відкритість і чесність, тому що репутація завойовується довго і складно, а втрачається миттєво.

Автоматизація процесів, система моніторингу обладнання, розроблена нами, верстати з ЧПК, методи цифрового контролю — все, що ми активно просуваємо відповідно до концепції Industry 4.0, дає підприємствам значну економію часу та коштів.

Світ металообробки сьогодні все активніше просувається у бік оцифрування та автоматизації. ДК «Варіус» — безпосередній та активний учасник цього процесу в Україні, який залучає до нього з року в рік дедалі більше підприємств.

— Чим і зумовлений відхід вашої компанії з майданчика Промфоруму до віртуальної реальності?

— Сьогоднішня турбулентність в економіці та політиці, пандемія COVID‑19 — це серйозні випробування на міцність будь-якого розміру. Ми сьогодні, як і всі, вчимося виживати за будь-яких умов. Поточна ситуація дала поштовх до реалізації ідеї, що давно виношується в нашій компанії: створити свій цифровий ресурс з відео-презентацією всіх наших можливостей і пропонованої нами продукції, тобто своєрідний онлайн-майданчик зі швидким доступом до фахівців для консультації та спільного вирішення технічних завдань, стоять перед машинобудівниками. Важлива й можливість передачі досвіду, накопиченого в нашій компанії при дистанційному навчанні молоді, яка бажає реалізувати себе у високотехнологічному виробництві. Адже сьогодні наша промисловість зазнає величезних втрат через масовий виїзд із країни молодих фахівців. Але чи завжди вони за кордоном влаштовуються за фахом? Ми зобов’язані створити їм усі умови для того, щоб вони залишилися тут і приносили користь країні та своїм сім’ям, не залишаючи Україну.

Але важливо й те, що наша модель бізнесу передбачає постійне та щільне спілкування із замовниками, і нам, по суті, виставки вже давно нового нічого не дають. Це є ще однією причиною нашого переходу у новий формат спілкування із замовниками. Віртуальні виставки стали вже повсюдним трендом. Наприклад, найбільші автомобільні компанії, зокрема Nissan, Chrysler, Infiniti, Mazda, Mitsubishi, Rolls-Royce, Toyota та Volvo, ще 2019 р. відмовилися виставляти свої концепти та новинки на найбільшому у світі Франкфуртському автосалоні, віддаючи перевагу онлайн-презентаціям та трансляціям. тест-драйвів

— Коли світ побачить ваш проект?

— Презентацію своєї віртуальної виставки ми приурочили до Промислового форуму — найбільшого в нашій країні галузевого заходу, який проходитиме з 24 по 27 листопада на Броварському проспекті у Києві. По суті, ми створили цифрового близнюка нашого стенду на Промфорумі, звичного для всіх його постійних учасників та гостей. Але, на відміну від прототипу, наш цифровий ресурс буде доступний цілий рік в режимі 24/7.

У всіх бажаючих докладно ознайомитися з продукцією та послугами, що надаються нами, з’явиться можливість відвідати стенд нашої компанії в будь-який зручний час. Вони зможуть не лише побачити новинки інструменту, обладнання та програмного забезпечення, а й поспілкуватися з нашими технологами онлайн, а пізніше – і офлайн, ознайомитись із реалізованими нашим інженерно-технічним складом проектами.

Така віртуальна виставка міститиме всі атрибути традиційної. Можна буде поспілкуватися з конкретними фахівцями та отримати відгуки від компаній, які вже співпрацюють з нами. Отримати консультацію як у наших, так і зарубіжних технологів. Побачити обробку реальних деталей на верстатах DOOSAN різних моделей. Отримати рекомендації щодо вибору матеріалів та інструменту, режимів обробки тощо. буд. Одним словом, це буде повноцінне відвідування нашого стенду.

На мій погляд, найцікавішими для фахівців будуть відеозаписи, на яких наші провідні технології демонструють обробку конкретних деталей на верстатах DOOSAN інструментом ISCAR та TaeguTec. Ось деякі з них:
Обробку деталі «Золотник» демонструє Дмитро Кузнєцов — інженер-технолог компанії «ВаріТек».
ОБЛАДНАННЯ ТА ОСНАЩЕННЯ: токарний центр швейцарського типу PUMA ST20GS II покоління, який призначений для серійного та великосерійного виробництва та оснащений барфідером LNS ALPA 320 C3.
ІНСТРУМЕНТ: TaeguTec.
МАТЕРІАЛ: сталь 40Х.
ЧАС ОБРОБКИ: 4 хвилини 57 секунд.
ТЕХНОЛОГІЧНІ ОПЕРАЦІЇ:
— прорізання канавок
— фрезерування
— свердління та розгортка отворів
— фінішна токарна обробка
— перехоплення та відрізка.

Обробку деталі «Зірочка велосипедна» демонструє Микола Середюк — інженер-технолог компанії «ТаєгуТек Україна».
ОБЛАДНАННЯ ТА ОСНАЩЕННЯ: верстат DOOSAN DNM5700, оснащений шпинделем 12 000 об/хв, поворотним столом CNC‑200R із заднім центром та спеціальним пристроєм у вигляді рамки для обробки деталі за один установ.
ІНСТРУМЕНТ: TaeguTec.
МАТЕРІАЛ: алюміній високоміцний.
ЧАС ОБРОБКИ: 20 хвилин.

Високоточну обробку посадкової поверхні під підшипник демонструє Резнік Єгор — технолог компанії «ТаєгуТек Україна».
ДЕТАЛЬ: ступиця.
МАТЕРІАЛ: сірий чавун.
УСТАТКУВАННЯ: верстат DOOSAN серії LYNX 2100LMB.
ІНСТРУМЕНТ: TaeguTec.
ЧАС ОБРОБКИ: 1 хвилина 50 секунд.
CAM-СИСТЕМА ESPRIT.

Повну обробку деталі кріплення електромережі за дві установки демонструє Павло Рубіжний — інженер-технолог компанії «Іскар Україна».
ВЕРСТАТ: DOOSAN LYNX 300M — шпиндель 3500 об/хв.
МАТЕРІАЛ: сталь 40Х.
ОСНАЩЕННЯ: стандартний трикулачковий патрон.
ІНСТРУМЕНТ: ISCAR.
ГОДИННИК ОБРОБКИ: 15 хвилин.
САМ-СИСТЕМА ESPRIT.

Обробку деталі «Втулка плунжера» демонструє Валерій Безноско — інженер-технолог компанії «ВаріТек».
Втулка плунжера є частиною складальної одиниці Плунжерна пара, яка використовується в паливних насосах.
ЗАГОТОВКА: пруток Ø 70 L 100 мм.
МАТЕРІАЛ: сталь 40Х.
ОБЛАДНАННЯ ТА ОСНАЩЕННЯ: токарний центр DOOSAN LYNX 300M, затискний патрон Samchully.
ІНСТРУМЕНТ: TaeguTec (11 одиниць).
ЧАС ОБРОБКИ: 30 хвилин.

Важливо й те, що онлайн-виставка демонструє рівень компетенції компанії-організатора та її фахівців, їхню готовність до реалізації завдань, що їх ставить перед машинобудівними підприємствами четверта промислова революція.

Безперечно, такий формат роботи з цільовою аудиторією змусить непрофесіоналів піти з ринку, бо такі проекти не разова акція. Вони вимагають певного рівня знань та підготовки кадрового складу, фінансування. Цифровий світ серйозно оновить ринок і змусить, я сподіваюся, багато компаній поміняти моделі бізнесу.

— Але цифрові технології, досвід та рейтинг інжинірингової компанії, якість та надійність поставленого обладнання далеко не все, що потрібно для успішної діяльності промислових підприємств. Їм потрібні ринки збуту, зовнішнє середовище, комфортне для ведення бізнесу і сприяє розвитку…

— На мою думку, держава має мати економічно обґрунтований курс розвитку країни. Важливо розуміти, чого не можна робити за жодних обставин — вбивати освіту, вбивати науку та медицину, вбивати власну промисловість.

Найвище керівництво країни також має мати чітке розуміння того, що потрібно робити, як розвивати і як підтримувати власного виробника. Необхідно забезпечити у країні виробництво товарів із великою доданою вартістю, і як для вивезення там, а й у внутрішнього ринку. І в жодному разі не регулювати імпорт взагалі: без імпорту не обійдешся, але при цьому регулювати постачання тієї продукції, аналоги якої виготовляються в нашій країні, — ось це важливо!

Головне, щоб там, нагорі, це розуміли та вміли захищати інтереси держави. Тоді ситуація почне виправлятися, і за хорошого розкладу це може статися навіть досить різко. Я сподіваюся, що врешті-решт країною почнуть керувати з урахуванням її внутрішніх інтересів, а не інтересів численних «закордонних друзів», і вектор процесів, що відбуваються в нашій промисловості, зміниться.

І в цей момент ми маємо бути тут, в Україні, сильною згуртованою командою з високим рівнем інтелектуального потенціалу та технічних можливостей, здатною запропонувати машинобудівникам сучасні технології та обладнання; зробити так, щоби підприємства, незалежно від форми власності, не просто витратили гроші, а придбали засоби виробництва, які дозволять їх швидко окупити, отримувати прибуток, сплачувати податки, зміцнювати добробут країни та своїх сімей.

Завантажити статтю у .pdf >>