XVIII Міжнародний Промисловий Форум 2019. Підведення підсумків

19- 22 листопада 2019 року в Києві відбувся XVIII Міжнародний промисловий форум – найбільший захід країни, який представляє Машинобудівному комплексу України кращі розробки зарубіжних та вітчизняних виробників обладнання.

Компанія “ВаріТек” спільно з ГК ІТЦ “ВаріУс” протягом багатьох років задає темп і визначає орієнтири в галузі розвитку інжинірингу в Україні, демонструючи на найбільшому стенді Форуму власні проектні досягнення та розробки штатних фахівців Інженерного Центру за минулий рік. А також організовує під час виставки міжнародні зустрічі успішних машинобудівників України з представниками кращих світових виробників металообробного обладнання, металорізального інструменту, оснастки та програмного забезпечення для верстатів з ЧПУ. Знайомить менеджмент виробничих підприємств із методиками оптимізації виробництва за допомогою IT-рішень із сфери «індустрії 4.0».

Завдяки досвіду та знанням технічних фахівців ІЦ, Група Компаній «Варіус» протягом вже 15 років успішно вирішує виробничі завдання більшої частини машинобудівних підприємств України. Серед постійних Партнерів ІТЦ – такі флагмани вітчизняного машинобудування, як  ПрАТ «Гідросила Груп», АТ “Мотор Січ”, ДП “ХМЗ “ФЕД”, ДП “Завод ім. Малишева», ДП ЖМЗ «ВІЗАР», ТОВ «ПромТехноГрупа», підприємство «ТРВЗ», компанія «РАКС» та багато інших підприємств державного та приватного секторів.

Цього року на стенді Групи Компаній було представлено деякі з найбільш технологічно цікавих проектів, реалізованих «під ключ» в Україні у 2018-2019 роках. Показовою та привертаючою особливу увагу багатьох технологів підприємств була нова експозиція складних агрегатів, що випускаються серійно на найсучаснішій виробничій ділянці ПрАТ «Гідросила АПМ» (м. Кропивницький), виготовлених на складному багатоцільовому устаткуванні DOOSAN із застосуванням інноваційного інструменту TaeguTec.

 Деталь: Корпус гідромотора
Матеріал: чавун СЧ20
Верстат: DOOSAN PUMA SMX 2600, час обробки – 18 хвилин
Верстат: DOOSAN PUMA 280, час обробки – 7 хвилин
Інструмент: TaeguTec

Деталь: Блок циліндрів
Матеріал: легована сталь
Верстат: DOOSAN MYNX 5400/50, час обробки – 20 хвилин
Інструмент: TaeguTec

У ході київської виставки 2019 року було проведено переговори та намічено плани щодо впровадження нових інструментальних рішень для збільшення продуктивності обробки та скорочення витрат на механічну обробку з кількома українськими машинобудівними підприємствами.

Важливим результатом Форуму-2019 стало узгодження фахівцями ІТЦ «ВаріУс» спільно з представниками підприємства «Гідросила Груп» переліку заходів щодо покращення вже працюючих технологій обробки виробів типу «Корпус клапана», «Плунжер», «Корпус гідромотора» та інших деталей з метою досягнення більш Висока продуктивність. Від Генерального Директора підприємства «Гідросила АПМ» було озвучено головну умову співробітництва у 2020 році: «…забезпечити короткий термін окупності та високу ефективність уже виконаних інвестицій у виробничі потужності».

З метою виконання цього завдання департаментом IT інжинірингової групи ТЦ «Варіус» було запропоновано рішення, що дозволяють підприємству «Гідросилу» гарантовано скоротити існуючі виробничі витрати за рахунок впровадження технологій з галузі «індустрії 4.0», а значить – підвищити ефективність роботи – загалом без додаткових інвестицій з боку Замовника. Вже відпрацьовуються та частково реалізовані такі рішення, як впровадження у виробничо-адміністративний ланцюжок підприємства  автоматизованого інструментального складу MATRIX із заздалегідь запрограмованим розподілом ролей та Системи Видаленого Моніторингу Ефективності Використання Обладнання (власна програмна розробка компанії «ВаріУс»). Впроваджуються ефективніші та економічні інструментальні рішення з лінійки SfeedTec від компанії TaeguTec, ведеться робота з оновленням можливостей автоматизованих робочих місць технолога на базі САМ ПО ESPRIT.

Деталь «Блок циліндрів»

Крім того, Генеральним директором Холдингу «Гідросила» спеціалістам з відділів головного технолога та департаменту розробки ПО ІТЦ «Варіус» було видано Технічні завдання, пов’язані з виробництвом нових виробів для підприємств «Гідросила АПМ» (м. Кропивницький) та «Гідросила МЗТГ» (м .Мелітополь).

Не менш амбітні завдання було поставлено на виставці представниками підприємств Групи «Метінвест», ПАТ «ФЕД», ПАТ «ДПМ» та інших державних та приватних компаній, які вже мають позитивний досвід роботи з ДК ІТЦ «Варіус». Було обговорено нові проекти з виробництва найскладніших виробів для загального машинобудування, завдань оборонного комплексу та авіакосмічного спрямування.

З представниками підприємства «НЗТО», які вже понад 8 років експлуатують обладнання DOOSAN у тризмінному режимі, обговорювався план щодо впровадження нового інструменту лінійки SfeedTec. Останні розробки даної серії дозволять підвищити продуктивність обробки деталей типу «Плаваюча голка» та інших виробів з розжарених матеріалів, обробка яких велася прямо в умовах виставки.

Хорошою новиною стало розширення номенклатури інструменту TaeguTec та ISCAR для обробки різьблення. Це дозволяє технологам компаній «ВаріУс», «ТаєгуТек Україна» та «ISCAR Україна» пропонувати та впроваджувати новітні та суперефективні рішення для таких сучасних підприємств, що розвиваються, як ПАТ «КЦКБА» та для інших «арматурних» заводів.

 

Металообробне обладнання DOOSAN

 

Особливістю стенду компанії “ВаріТек” у складі ДК “Варіус” є демонстрація безперервної роботи кількох одиниць обладнання. Цього року відвідувачі Форуму ознайомилися з можливостями восьми моделей металорізальних верстатів DOOSAN. Протягом усієї виставки проводилася обробка складних деталей, що супроводжувалася консультацією гостей технологами та сервісними інженерами компанії «ВаріТек».

 

Високопродуктивний вертикальний фрезерний центр нового покоління.DNM 5700

 

Новий стандарт у конструкції вертикальних обробних центрів, що забезпечує підвищену продуктивність, високу точність та чудову якість обробки за економічної ціни верстатів даної серії.

На фрезерному обробному центрі проводилася демонстрація обробки складного виробу монолітним твердосплавним інструментом спеціально підібраним для швидкісної обробки кольорових металів.

Можливості моделі:

  • максимальні обороти шпинделя – 12 000 об/хв
  • обробка проводилася без поворотного столу

Крім того, гості стенду DOOSAN-ВаріТек могли порівняти особливості обробки даного виробу без/з поворотним столом GSA+ CNC 250R із посиленою задньою бабкою та проміжною плитою. Для цього було організовано симуляцію на планшеті поруч із верстатом.

Деталь “Корпус алюмінієвий”, матеріал – алюміній В95

 

Вертикальний фрезерний обробний центр Mynx 5400/50

 

На даному високопотужному устаткуванні проводилася демонстрація високоточної обробки отворів в деталі з вуглецевої сталі при високих режимах різання. Інновації у конструкції станини разом із потужним шпинделем забезпечили можливість високоточної та високопродуктивної обробки в умовах важкого фрезерування.

Деталь «Блок циліндрів», матеріал – вуглецева сталь 45. Виробник: ПрАТ «Гідросила АПМ»

 

Верстат швейцарського типу PUMA ST 20GS

 

Деталь «Вуздечка», матеріал – легована сталь

На даному верстаті проводилася демонстрація токарної та фрезерної обробки складного мініатюрного виробу із застосуванням пристрою автоматичної подачі дроту LNS серії «Alpha 320 S3».

Можливості та особливості моделіPUMA ST 20GS:

  • повна обробка деталі із прутка з максимальною швидкістю різання для виготовлення малих деталей
  • вбудований двигун BUILT-IN
  • максимальні обороти – 10 000 об/хв
  • обробка високоточних виробів малих габаритів

 

Високопродуктивний токарний обробний центр нового покоління LYNX 2100LYB

 

Даний токарний центр має привабливу вартість, незважаючи на те, що оснащений багатопозиційною револьверною головою, сучасною системою ЧПУ Fanuc та повноцінною віссю Y. Верстат призначений для обробки деталей у патроні, центрах та з подачею прутка через шпиндель.

На виставці виконували високопродуктивну обробку деталі «Корпус клапана» та демонстрували практично всі види токарної обробки:

  • точіння чорнове
  • точіння чистове
  • обробка канавки
  • нарізка різьблення
  • свердління центрального отвору
  • розточування центрального отвору
  • свердління на діаметрі
  • відрізка.

Високопродуктивний токарний обробний центр PUMA GT2600LM

 

Чудова точність обробки та розширені можливості багатофункціонального центру підвищеної жорсткості серії PUMA забезпечують значне збільшення продуктивності. Демонструвалася нарізка зубів з високою швидкістю кінцевими фрезами фірми Morse (невисока ціна при відмінній якості інструменту).

Можливості моделі:

  • отримання високої якості поверхні та розмірів «під підшипник»
  • обробка канавок під стопорні кільця
  • робота в люнеті.

Щорічно стенд компанії “ВаріТек” відвідують представники компанії-постачальника – DOOSAN MACHINE TOOLS CO., LTD. Протягом усієї виставки делегати з Республіки Корея – Харін Чой (заступник генерального директора з продажу) та Джейк Лі (помічник менеджера з продажу) – консультували постійних та нових клієнтів Групи Компаній «Варіус».

Фахівці DOOSAN відповідали на складні запитання відвідувачів Форуму та знайомили гостей із новими моделями обладнання. Гості стенду могли отримати експертні рекомендації у виборі найбільш оптимальної комплектації верстата – під кожну конкретну задачу, що обговорюється в рамках ПромФоруму-2019.

 

 «Проекти під ключ» від компанії «ISCAR Україна»

Спеціалістами інжинірингової компанії « ISCAR Україна» досить цікаво було реалізовано інтелектуальні комплексні проекти за методом “TURNKEY SOLUTION”, коли від одного постачальника пропонувалося обладнання DOOSAN разом із інструментом від світового лідера у виробництві металорізального інструменту – компанії ISCAR. Три верстати DOOSAN у реальному часі виконували обробку деталей складної конфігурації. Відвідувачі стенду переконалися у ефективності тандему представленого обладнання із інструментом найвищого класу ISCAR (Ізраїль).

 

Вертикальний фрезерний обробний центр DNM 5700

 

На фрезерному обробному центрі проводилася обробка деталі «Маска Iron Man» за допомогою різального інструменту Iscar за дві операції:

  • чорнове фрезерування на високих подачах за допомогою нової серії фрез із квадратними пластинами SOMT
  • чистова обробка з використанням високоточних твердосплавних сферичних фрез.

Вибрана модель верстата з максимальними оборотами шпинделя 12 000 об/хв дозволила продемонструвати обробку складних криволінійних поверхонь.

Деталь «Маска залізної людини, Iron Man», вуглецева сталь 45

 

Вертикальний фрезерний обробний центр DNM 400a

 

На фрезерному обробному центрі проводилася високошвидкісна обробка деталі «Крильчатка» за допомогою сучасного методу – триоїдального фрезерування (фрезерування з малою шириною контакту). Траєкторія руху інструменту була розрахована за допомогою стратегії ProfitMilling у CAM-системі ESPRIT. Обробка заготовки виконувалася високошвидкісною твердосплавною фрезою Iscar з сімома різальними зубами.

Деталь «Крильчатка», вуглецева сталь 45

Компактний токарний центр з ЧПУ Lynx 300M


Дана модель є найбільшою серед усіх компактних верстатів серії Lynx і дозволяє обробляти деталі діаметром до 370 мм за довжиною до 712 мм.
Деталь «Ж/Д колесо», матеріал – вуглецева сталь 45

Потужність двигуна та жорсткість конструкції моделі дозволили продемонструвати можливості різального інструменту Iscar на агресивних режимах обробки та забезпечити високу якість криволінійних поверхонь на сталевій деталі «Ж/Д колесо».

 

 Твердосплавний інструмент TaeguTec

 

Унікальною цього року була експозиція металорізального інструменту TaeguTec. Крім популярних протягом багатьох років серій RhinoTurn, QuadRush та інших, була представлена абсолютно нова сучасна лінійка – SfeedTec. Це інструмент останнього покоління, який забезпечує роботу на підвищених швидкостях та подачах, випереджаючи будь-якого виробника інструменту на кілька років у своїх можливостях.

Інструмент генерації 2019 пропонує широкий діапазон рішень – для найрізноманітніших завдань металообробки:

Серед фрезерних новинок:

  • MillSFeed – чудова альтернатива монолітному твердосплавному інструменту
  • TangSFeed для роботи у важких умовах обробки
  • NANRush забезпечує в кілька разів більшу продуктивність, ніж монолітний твердосплавний інструмент
  • абсолютно нова серія змінних твердосплавних головок MaxiRush як альтернатива дорогим монолітним твердосплавним фрезам
  • трипір’яні свердла DrillSFeed зі змінними коронками дозволяють збільшити продуктивність до 50% порівняно з аналогічними рішеннями
  • та інші ефективні серії.

Токарні новинки представлені:

  • унікальним рішенням PosSturn, що дозволяє збільшити режимну частину та знизити навантаження на верстат
  • TurnSfeed для високопродуктивної обробки
  • RhinoMturn для внутрішньої обробки маленьких діаметрів
  • пластинами збільшеної товщини RhinoXturn і т.д.

 

ESPRIT – CAM-система для програмування верстатів з ЧПК

 

На стенді ГК «Варіус» традиційно було представлено САМ-систему ESPRIT (від компанії DP Technology, США) для програмування верстатів з ЧПУ. Проводив презентації та відповідав на запитання спеціальний гість стенду – Nicolas Gubala – керівник партнерськими каналами збуту в Європі корпорації DP Technology.

Саме в CAM-системі ESPRIT технологи ГК «Варіус» вели підготовку керуючих програм та симуляцію обробки деталей для демонстрації на виставці. Цей же комплекс поставляється замовникам як основна CAM-система для підвищення автоматизації виробництва та збільшення можливостей підприємства.

Широкий набір циклів обробки дозволяє готувати та симулювати обробку на будь-яких типах верстатів:

  • токарних
  • токарно-фрезерних
  • фрезерних з різною кількістю та комбінацією осей.

Велику цікавість у відвідувачів виставки викликала синхронна демонстрація відео симуляції обробки та реальна обробка деталі на обладнанні.

Система моніторингу ефективності використання обладнання

 

Для підвищення ефективності використання металообробного обладнання ДК «Варіус» розробила та впроваджує на українських підприємствах програмно-апаратний комплекс «Система моніторингу ефективності використання обладнання».

Цей комплекс дозволяє в реальному часі збирати інформацію зі стійок ЧПУ Fanuc. Зберігаються записи режимів роботи устаткування, програми ЧПУ, помилки роботи та багато іншого.

На основі зібраної інформації аналітичне ядро системи будує звіти як про стан обладнання в реальному часі, так і консолідовані звіти щодо завантаження обладнання та операторів за вибраний період моніторингу.

Фахівці ДК «Варіус» впевнені, що дана система дає замовникам можливість набагато ефективніше використовувати можливості обладнання, що поставляється.

Протягом 2019 року в рамках двох великих інжинірингових проектів цей комплекс був успішно впроваджений на двох машинобудівних підприємствах України, що діють:

  • АПМ «Гідросила» (м. Кропивницький)

Кількість

Модель

1

DOOSAN Puma SMX2600
1 DOOSAN PUMA 280
2 DOOSAN PUMA 2600Y
1 DOOSAN PUMA 2100
1 DOOSAN PUMA TT 1800
4 DOOSAN LYNX 220
1 DOOSAN HC 400
5 DOOSAN MYNX5400/50
2 GOODWAY GTH 2600M
  • ДП «ЖМЗ Візар» (м. Вишневе)
Кількість Модель
3 DOOSAN LYNX 300M
1 DOOSAN LYNX 220LC
1 DOOSAN PUMA GT2600LM
1 DOOSAN PUMA 4100B
2 DOOSAN DNM 5700
1 DOOSAN LYNX 2100a
2 DOOSAN LYNX 2100LYC

Також було проведено кілька постачань комплексу в рамках придбання замовником нового обладнання DOOSAN.

Розробка та впровадження комплексу виконується силами ІТ-департаменту ІТЦ «Варіус».

 

Вимірювальний інструмент та прилади ALPA-I.D.F

 

Експозиція вимірювального інструменту ALPA (Італія) традиційно привернула до себе підвищений інтерес відвідувачів.

Для клієнтів було привезено апаратуру виробництва 2019 року, а також вимірювальні інструменти, що добре зарекомендували себе на підприємствах України, випущені в 2018р. і вже минулі випробування реальному виробництві.

Крім презентації та тестування вимірювальних приладів, було представлено оновлений каталог серії інструменту Silver Line, що висвітлює технологічні новинки та «гарячі» позиції 2019 року.

Експозиція ALPA включала:

  • мікроскоп ALPA LA36045X з висококласною оптикою 45х та LED підсвічуванням робочої зони
  • портативний твердомір ALPA LA759D – ще більш портативний та точний! Особливо зарекомендував себе у вимірі твердості “зубастих” деталей
  • магнітні гідравлічні стійки нового класу ALPA CD017ID для високоточних годинникових і важільних індикаторів
  • новинки із серій MegaTry (цифровий штангенінструмент), MegaLine (універсальні цифрові штангенінструменти), MegaWhiz (цифрові мікрометри із захистом IP).< /li>

Для оперативного вирішення технічних питань та презентації нових інструментів PROMO 2020 виставку у Києві відвідала делегація компанії ALPA, у складі пана Giovanni Dotti – директора компанії ALPA та провідного спеціаліста компанії – Davide Martini.

 

Прецизійне розточувальна оснастка Swiss Tools

 

Високу зацікавленість показали гості Промислового Форуму до серії чистових розточувальних головок DIGITAL від компанії Swiss Tools (Швейцарія). Зручністю запропонованого оснащення є тонке налаштування з точністю 1 мкм, що дозволяє суттєво скоротити час налагодження та отримати високу якість оброблюваних деталей за економічної вартості.

 

Піли стрічкові VariUs і дискові фрези Maija

 

Експозиція стрічкових пилок включала зразки оброблених заготовок різноманітних матеріалів та форм профілю для заготівельних ділянок: граніт, сталь, композитні матеріали, складні профільні заготовки та інші. Гості стенду змогли ознайомитись і з новинками цього року. Наприклад, з універсальним біметалічним стрічковим полотном VariUs art.157 M42 – найкращим вибором для різання заготовок різних форм та розмірів.

Крім того, були представлені зразки високопродуктивного та унікального у своєму роді фрезерного інструменту Maija: односторонні та двосторонні дискові фрези. Цей інструмент вперше був представлений на виставці у 2018 році та вже оцінений українськими фахівцями за підвищену безпеку та екологічність роботи.

Вдруге за 2019 рік Україну відвідала делегація IMC Group (м. Тефен, Ізраїль) – другий у світі за величиною компанії ринку металообробного інструменту. До структури IMC входять 13 заводів на всіх континентах, які виробляють та постачають динамічну лінійку високоточних твердосплавних інструментів для обробки металів. Заводи IMC виробляють широкий асортимент твердосплавних інструментів, що охоплюють більшість сфер застосування, а також надають інженерні та виробничі рішення для основних галузей промисловості по всьому світу. Багато інноваційних продуктів, розроблених спеціально для потреб Клієнтів, зробили IMC Group світовим лідером в автомобільній, корабельній, аерокосмічній, металургійній та важкій промисловостях.

Технічні радники IMC Юрій Соркін та Сергій Чистяков за чотири дні виставки провели багато десятків зустрічей із представниками українських підприємств. Було проведено ряд технічних консультацій та обмін досвідом про роботу компанії IMC з провідними світовими виробниками: Posco, Hyundai, SKF, BMW, Airbus, Boeing, ArcelorMittal, Royal Dutch Shell, Виксунський металургійний завод, Нижньосалдинський металургійний завод, Первоуральський новотрубний завод і т.д. . Юрій та Сергій надали максимум інформації та найкращі технологічні рішення для обробки металів та, зокрема, економічного різьбонарізування з лінійок TaeguTec, Iscar, Tungaloy. І, звичайно, основний акцент був зроблений на суперсучасній

Дякуємо Партнерам компанії “ВаріТек” та ДК «ВаріУс», організаторам та гостям Промислового форуму! До зустрічі у Вас на виробництві та вітаємо з наступаючим Новим 2020 роком!

Технічний Центр “Варіус” – обладнання + інструмент + технологія + САD/САМ + сервіс + навчання – від однієї компанії!

Фотозвіт XVIII Міжнародний Промисловий Форум – 2019.